Gemoedelijk en gastvrij is
waar het bij ons om draait!

Nieuwe mtb-route bij Aalten mengt old- en newskool

  
De afgelopen drie jaar zijn in de Gelderse Achterhoek flink wat nieuwe mountainbikeroutes aangelegd. Zo ook in Aalten. Aangezien het landschap rondom Aalten redelijk vlak en niet al te dicht bebost is, heeft mountainbikeroute Aalten-West een overwegend landelijk karakter. Maar desondanks komen bochtentijgers aan hun trekken, want van de achttien kilometer die de route telt, gaan er toch nog acht over singletracks. Lekker!
“De nieuwe mtb-route bij Aalten heeft twee gezichten. De eerste helft loopt voornamelijk door een open cultuurlandschap, het tweede deel is een aaneenschakeling van bochten en bulten! Zo is er voor elk wat wils.”Arjan Kruik, redacteur Velozine

Aalten-West: onderdeel van groter geheel

Na de oneindige slingersessie in het Vossebos waarover we een tijdje terug berichtten, zakken we een klein stukje af naar het zuiden, naar het dorp Aalten. Daar ligt een mountainbikeroute met de naam Aalten-West. Dat impliceert dat er ook een Aalten-Oost is, maar dat is nog een project in aanbouw. De Aalten-West-lus is iets meer dan 18 kilometer lang, met Aalten-Oost erbij zou de afstand op zo’n 40 kilometer komen. “Het is de bedoeling dat de routes van Aalten geïntegreerd worden in het totale routenetwerk van de Achterhoek”, vertelt Harry van den Broek, projectcoördinator bij Achterhoek Toerisme, als ik hem voorafgaand aan ons bezoek spreek. “Mountainbikeroute Aalten-West is al verbonden, die sluit aan op de route rond Varsseveld en Zieuwent. En route Aalten-Oost zal waarschijnlijk aansluiten op de routes rond Winterswijk.”

Op de vraag wanneer Aalten-Oost klaar is kan Van den Broek nog geen concreet antwoord geven. “Dat is nog zeker. Het ontwikkelen en bouwen van mountainbikeroutes is een langdurig en ingewikkeld proces, met heel veel belanghebbenden die zich allemaal in de plannen moeten kunnen vinden. Overheden, natuurbeheerders, particuliere grondeigenaren, ondernemers. Je hebt echt een goed doortimmerd plan en een lange adem nodig om die allemaal mee te krijgen. Dat is voor de route van Aalten-West uiteindelijk gelukt, met dank ook aan de vrijwilligers die ons bij de bouw helpen. Zonder hun inzet en enthousiasme zou een project als dit niet mogelijk zijn. ”

BRON: Routes | Trails in de Achterhoek: Aalten-West – Velozine