Gemoedelijk en gastvrij is
waar het bij ons om draait!

Nationale Pannenkoekendag 't Noorden met St. Jozefschool Aalten

AALTEN – Voor de vijftiende keer is dit jaar de Nationale Pannenkoekendag gehouden. Op deze dag, meestal rond half maart, worden in heel Nederland door kinderen pannenkoeken gebakken voor ouderen. De St Jozefschool doet vanaf het prille begin mee, in samenwerking met partycentrum ’t Noorden. Twee jaar achter elkaar is de speciale dag gecanceld vanwege de maatregelen rondom corona. Dit jaar is de Nationale Pannenkoekendag in een alternatieve vorm wel doorgegaan.

Door Karin Stronks

Nationale Pannenkoekendag is voor kinderen van de groepen 4 en 5 van de St Jozefschool een onvergetelijke happening. Om 10.00 uur arriveren de basisschoolkinderen bij partycentrum ’t Noorden. Ze krijgen een rondleiding in het bedrijf en gaan samen met juf Moniek en studente Bente eten. De gasten arriveren tussen 12.00 en 13.00 uur. Kinderen glunderen als ze hun opa en/of oma mogen begroeten. Juf Moniek: “We doen al vijftien jaar mee met de Pannenkoekendag, vanaf het begin bij ’t Noorden. We hebben carnaval hier altijd gevierd, de contacten waren goed, daarom gaan we hier ook pannenkoeken bakken.”

De taken zijn goed verdeeld. Kinderen met koksmutsen op en schorten aan bakken pannenkoeken, een andere groep heeft bardienst, kinderen nemen bestellingen op, brengen pannenkoeken en drankjes naar de gasten. Soms dragen ze met z’n tweeën een dienblad. Juf Moniek: “Het is prachtig om te zien hoe bij kinderen talenten naar voren komen. Je leert kinderen op een heel andere manier kennen. Sommigen nemen nu de leiding terwijl ze dat in de klas niet doen.” Volgens Moniek leren de kinderen heel veel op een dag als deze. “Ze leren een horecabedrijf kennen, omgaan met ouderen en kunnen hun talent ontdekken.”

De vijftien jaar dat de Nationale Pannenkoekendag bestaat heeft de St Jozefschool de samenwerking met ’t Noorden als zeer prettig ervaren. Voorgaande jaren, met uitzondering van de laatste twee jaar, hebben de kinderen pannenkoeken gebakken voor cliënten van Marga Klompé. Juf Moniek: “Ook dat is vaak een goede leerschool voor de kinderen. Ze leren bijvoorbeeld om geduld te hebben als ze iemand met een rollator naar een tafeltje begeleiden.”

Dit jaar durfde de stichting Marga Klompé het nog niet aan om met de cliënten mee te werken aan de Nationale Pannenkoekendag. “Daarom hebben we een alternatief bedacht en mochten de kinderen hun opa’s en oma’s uitnodigen”, aldus juf Moniek. Veel grootouders maken hier dankbaar gebruik van en glimlachen trots naar ‘hun’ kroost als zij de pannenkoeken komen serveren. “We gaan als de gasten afscheid hebben genomen ook alles opruimen, de tafels afnemen en afwassen. Zo leren de kinderen ook dat ze alles netjes achter moeten laten.”

Nita Hüning-Koster van ’t Noorden zegt: “Het is erg leuk en leerzaam voor de kinderen. We merken dat ze een dag als deze niet snel vergeten, ze mogen achter de schermen kijken en leren er heel veel van. We hebben wel eens sollicitanten die zeggen dat ze in de basisschooltijd hier pannenkoeken voor ouderen hebben gebakken!”

BRON: https://www.aaltenvooruit.nl/nieuws/maatschappij/409597/nationale-pannenkoekendag-met-st-jozefschool-en-t-noorden