Gemoedelijk en gastvrij is
waar het bij ons om draait!

'Boergondisch terrasje pakken' bij 't Noorden

Coronaproof toosten op Boergondië.
zo 12 jul 2020, 10:13

Door Bart Kraan

AALTEN – Gezellig iets eten en drinken op een terras. Daar is nu bij partycentrum ’t Noorden weer ruimschoots de gelegenheid voor. Want afgelopen vrijdagmiddag namen de eigenaren Martin en Wesley Hüning en hun personeelsleden in aanwezigheid van de buurt het nieuwe terras Boergondië in gebruik. De wethouders Hans te Lindert en Joop Wikkerink tekenden middels een toespraak die ze met zijn tweeën deden, middag voor de officiële opening.

Met de nieuwe voorziening kan ’t Noorden buiten weer meer gasten kwijt dan in de weken daarvoor. Want door de overheidsmaatregelen ter bestrijding van het coronavirus konden eigenaren en personeel van het Aaltense partycentrum op het oude terras bij de speeltuin veel minder gasten een plekje bieden dan gebruikelijk was. ”Vanwege die maatregelen moesten we op ons oude terras het meubilair verder uit elkaar zetten dan daarvoor”, vertelt Wesley Hüning. ”Daardoor hielden we daar vijftien tafels over en misten we er dertig.”
Vader Martin en zoon Wesley Hüning kwamen toen op het idee om de schuin achter ’t Noorden gelegen weide als terras in gebruik te nemen. Het materiaal ervoor hadden ze al in huis: de picknickbanken en verrijdbare bar die ze normaliter gebruiken bij hun cateringactiviteiten die ook vanwege de coronacrisis op een bijzonder laag pitje waren komen te staan. Wesley Hüning: ”We verzorgen de catering bij onder meer bruiloften en grote evenementen als de Farm en Country Fair. Het materiaal dat we daarvoor gebruiken, konden we nu mooi hier neerzetten.”
Aldus ontstond een terras waar de gasten bij elkaar zitten op de picknickbanken en het personeel van ’t Noorden hen vanaf de mobiele bar bedient. Zodoende hoeven de gasten niet naar de bar om hun drankjes te bestellen. Dit in het kader van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus die bij de inrichting van het terras een grote rol hebben gespeeld. ”Hier is meer dan voldoende ruimte om de anderhalve meter afstand in acht te nemen, want alles staat fatsoenlijk uit elkaar. Dat blijft ook zo, want die picknickbanken zijn niet op te tillen. We hebben ook gezorgd voor een goede routing, onder meer naar de toiletten en de fietsenstalling.”

Maar de inrichting moet bovenal ervoor zorgen dat de gasten het naar hun zin hebben en dat ze Boergondië gezellig vinden. ”Veel mensen gaan graag naar Frankrijk voor de Bourgondische gezelligheid. Die kunnen ze nu ook hier vinden”, vertelt Wesley Hüning die er met zijn vader voor heeft gekozen op Boergondië de gasten in het Achterhoekse dialect te wijzen op de regels die op Boergondië gelden en een tractor met aanhanger neer laten neerzetten om het gemoedelijke plattelandskarakter van het nieuwe terras te accentueren. De tractor en platte wagen is beschikbaar gesteld door Hoftijzer landbouwmechanisatie, een van de bedrijven die ’t Noorden heeft geholpen. ”Van Lensink Aardappelen krijgen we onze aardappelen en Ansink Aalten Grondwerken heeft het terras ingericht. We werken heel nauw samen met andere Aaltense bedrijven, voor hun inbreng zijn we hen heel dankbaar. Samen kun je ook veel meer bereiken dan alleen.”

Boergondië is nog negen weekeinden open op vrijdag, zaterdag en zondag. Een slager, lokale foodtruck of cateraar zorgen dan voor het eten. Het terras is vrij toegankelijk, maar het is ook mogelijk tafels exclusief te reserveren voor onder meer een bedrijfsborrel, besloten feestje, barbecue of lastminute trouwerij. Gasten kunnen ook kiezen voor een dag-, avond- of barbecuearrangement. Deze arrangementen dienen eveneens gereserveerd te worden. Het is niet uitgesloten dat Boergondië ook op doordeweekse dagen geopend wordt voor mensen die, buiten een arrangement om, iets willen eten of drinken. ”Dat gaan we bekijken. Als het nieuwe terras een succes is, gaat het doordeweekse dagen open.”.

De wethouders Te Lindert en Wikkerink toonden bij hun toespraak veel waardering voor het initiatief van vader en zoon Hüning, dat voor inkomen voor het Aaltense partycentrum zorgt en ertoe bijdraagt dat ze hun personeel aan het werk kunnen houden. ”We hebben het er drie of vier weken geleden met Martin Hüning over gehad”, aldus Te Lindert. ”Horeca-ondernemers moeten heel creatief met de coronacrisis omgaan, want die zorgt voor veel omzetverlies. Dat is heftig, personen worden er echt door geraakt. Dan is dit initiatief heel mooi, ook voor de buurt en het team van ’t Noorden dat door het nieuwe terras extra werk heeft.”

Maar Martin Hüning heeft niet alleen gekeken naar zijn eigen personeel. Hij heeft in zijn hoedanigheid als voorzitter van de afdeling Aalten van Koninklijke Horeca Nederland in samenwerking met wethouder Wikkerink ertoe bijgedragen dat er een pool van horecapersoneel is gekomen waaruit cafés, restaurants en hotels kunnen putten als ze mensen nodig hebben. En waarin horecapersoneelsleden zich kunnen aanbieden als ze werk zoeken. Voor het beheer van die pool tekenen het Achterhoekse uitzendbureau Seesing Flex en Maqqie, een digitaal platform voor werk waarin Seesing een aandeel heeft. ”Ik had het vorige week dinsdag (dinsdag 30 juni, BK) met Joop Wikkerink over zo’n pool, hij kwam meteen met het idee om Maqqie te gebruiken, een platform voor werknemers en werkgevers zonder overheadkosten”, aldus Martin Hüning die heel enthousiast is over een pool met en voor horecapersoneel. ”Met zo’n pool kunnen horeca-ondernemers aan personeel komen en personeel aan werk. Stel dat een café-eigenaar als vrachtwagenchauffeur extra geld wil verdienen en daardoor personeel nodig heeft om zijn café te runnen. Die mensen kan hij vinden via die pool. Een andere collega heeft personeel nodig voor zijn cafetaria. Die kan hij vinden in die pool waarin mensen zich aanbieden voor werk in de horeca.”

www.boergondie.com

Originele bron: https://www.aaltenvooruit.nl/nieuws/algemeen/319556/boergondisch-terrasje-pakken-bij-t-noorden-

Schrijver en foto: Bart Kraan